Tips vid husbygge

Att bygga ett hus är för många en dröm. Vi har haft möjlighet att bygga hus två gånger i vårt liv vilket är en ynnest. VI har dessutom renoverat ett hus i innerstaden (Stockholm) . Från en tvättstuga på 1800 talet till en fungerande lägenhet på två plan nära Odenplan. Men det finns många mödor med att bygga eller renovera ett hus. Allt ifrån att börja med tomtarbetet till att ha någonstans att bo under byggnationen. När vi renoverade gårdshuset i innerstan så hyrde vi en andrahandslägenhet under byggtiden. En plats där vi egentligen bara sov då vi på dagarna renoverade varje dag efter jobbet. På Gotland byggdes huset när vi inte var närvarande så där var problematiken snarare att vi inte kunde vara på plats varje dag. Men lyckan över att ha en bra byggare gjorde att allt gick oerhört smidigt. Vårt “hemmahus” som vi bor i nu var ett större projekt. Där fick vi hyra boende under mer än ett halvår. Vi hyrde ett större hus under första tiden och flyttade sedan ned i deras gästhus på ca 30 kvm hela familjen (5 personer) när de kom hem och skulle bo i huset själva. Något som vi då funderade på var att hyra en byggbarack och ställa på tomten.

Vårt kök från dagen vi gjorde husbesiktningen. Samma dag fick vi nyckel till vårt hus.

Thomas i huset efter slutbesikting. Äntligen var huset vårt.

Jag har skrivit om saker att tänka på vid husbygge förut och även om byggets oväntade kostnader som man kanske inte har koll på när man gör sin budget.

Men sammanfattningsvis så blir mina korta tips dessa:

  • Fundera länge och väl på vilket hus ni behöver. Rita upp hur huset kommer att ligga på tomten. Saknas fönster, dörrar? Vill man ha fler fönster / färre fönster osv. Hur är utsikten från respektive rum?
  • Passa på om ni har möjlighet att bygg förråd, carport, garage, vindsgolv på en gång så att ni har alla förvaringsytor klara när ni flyttar in.
  • Se över umgängesytorna, är de tillräckligt stora eller behöver ni ändra planlösningen.
  • När ni väl valt hus – ta in offerter från fler hustillverkare (om ni inte bygger arkitektritat). Jämför, jämför och jämför. Vissa hustillverkare har bättre standard från start medan andra har billigare men du kan alltid själv addera den standard som just du vill ha.
  • Se till att undersök och ta referenser på de som ska bygga huset. Hustillverkaren kan vara hur bra som helst men är det en dålig byggare eller en slarvig byggare så spelar det ingen roll.
  • Ha bra avtal på plats. Se till att det finns försäkringar, att avtalen reglerar vad ni kommit överens om osv.
  • Vid större byggen så är det bra att stämma av under byggets gång, säkerställ att du får en byggplan så du i tid hinner bestämma dig för kakel, färger, golv osv. Detta behöver du även stämma av så att det blir rätt. När vi byggde var det flera gånger som det som levererats var fel men som jag hann upptäcka och således kunna skicka tillbaka och få rätt. Men det blev faktiskt fel kakel/plattor i vårt övre badrum. Dock blev det bra men trist om det hade blivit fel och fult.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *