Sri Lanka & Maldiverna – Tips

Då är vi hemma i ett regnigt och grått Stockholm efter 3 veckor i värmen. Tänkte så här i efterhand tipsa om vad som var bäst med resan och vad man kan tänka på. Vi reste med 3 stycken barn i olika åldrar – 4, 12, 14 år gamla. Den första veckan på Maldiverna bestod till största delen av snorkling, bad och några utflykter. Maldiverna handlar verkligen om att koppla av. Jag personligen hade väl lite problem med det stundtals men då fanns ett gym som man kunde besöka. Annars var snorklingen fantastiskt och vi fick se både rockor och revhajar samt så klart en mängd andra fiskar. Det var god buffé varje dag och det fanns mat för alla smaker. All inclusive är att föredra när man bor på en liten ö där det inte finns så mycket utbud. Då kan barnen välja precis det som de vill ha.

Surfbild sri lanka familjen

Gänget på surf i Sri Lanka

Sen kom vi till Sri Lanka och där ändrades förutsättningarna direkt. Från lugn till kaos:) Sri Lanka är nog en av världens farligaste länder när det gäller trafik. De vanligaste dödsorsakerna bland turister är trafikolyckor och dykolyckor.  Vi har åkt bil i Thailand, Malaysia, Sydafrika, Costa Rica mm och aldrig har jag upplevt så galen trafik som i Sri Lanka. Framförallt bussar och lastbilar är helt hysteriska. De åker ofta i fel fil i hög fart och tutar för att andra trafikanter ska flytta på sig. Det finns galet många tuk-tuk i Sri Lanka och dessa åker i ca 40 km/h vilket gör att alla bilar, lastbilar, bussar kör om dessa löpande. Trafiken går oftast inte fortare än ca 40km/h så det gäller att inte ha bråttom.

Annars rekommenderar jag en dag eller två i Colombo för att se huvudstaden. Det är billig shopping som vi inte riktigt hann med.  Sen var rafting en upplevelse där man dock kan bortse från att bo över eftersom boendet var i riktigt dåligt skick. Tågresan bör man också göra men då med garanterade sittplatser så att man slipper stå hela resan.

img_2186.jpg

Trångt på tågresan men utsikten var stundtals fantastisk. img_2173.jpg

Väl framme i Ella så väntade lite vandring och god mat.

Höjdpunkter på resan:

Maldiverna – Häftigt att se dessa paradisöar och njuta av bra snorkling, vackra stränder och god mat

Ella – Gillade Ella – fin liten by, härlig vandring, bedårande utsikt. Häftigt vattenfall och kul att se den kända tågbron som vi dessutom lyckades pricka in så att det kom ett tåg.

Mirissa – Mirissa är väldigt turistigt och stranden är rätt fullproppad men tack vare att vi bodde på Mirissa Number One så fick vi en fantastisk vistelse i skymundan av alla turister och med en bedårande utsikt. Här hittade vi också en av våra bästa restaurangupplevelser. Dewmini Roti Shop som hade fantastisk Roti.

Rafting – Raftingen var inte jag med på men grabbarna sa att det var en häftig upplevelse. Felix fick blodiglar på 2 ställen men var ändå nöjd. Men som sagt bo inte över där.

Surfen – Det är fantastiskt skoj att surfa. Vi surfade hela familjen en dag och sedan försökte Thomas och jag hitta vågor i Hikkaduwa men då var det sämre väder och vi låg mest och paddeltränade i några timmar. Men leta upp bra surfställen

Camp Safari – Nu går det inte att jämföra med Sydafrika som vi varit på men det var ändå härligt att bo i fint tält, mitt ute i naturen och äta mat under bar himmel med en stor lägereld. Dessvärre är det lite för många bilar som åker in i parkerna så det känns lite turistigt och inte så unikt. Men vi fick en fantastisk stund men en mängd vildelefanter.

camp safari

Rasmus utanför vårt tält på safari campen

safari sri lanka

Den lilla bebiselefanten var höjdpunkten på safarin

Övriga tips:

Välj bra hotell– Hotellen har sämre standard så välj 4-5 om ni önskar bo lite finare. Många hotell var slitna, tråkiga och dålig service. Våra bästa hotell var Dickwella (Där maten dock inte var den bästa) , Mirissa Number One som är ett litet men mysigt hotell.

Hyr bil med chaufför – Hyr en bra chaufför med bil så kan ni känna er lite lugnare i trafiken. Stäm av om de har barnstol, bilbälten osv för det verkar inte vara standard.

Shopping – Det finns massor av bra shopping om ni väljer att inte bara gå i turistbutikerna. Vår 12 åring shoppade upp en hel garderob. Kläder är billigt. Även skor är jättebilligt om ni hittar bra affärer. Gillar man te finns det mängder av te att köpa. Antikviteter finns det många och fina men tänk på att välja någon som kan lämna korrekta kvitton så att det inte blir några problem med tullen. Undvik de vanliga turistbutikerna som säljer likadana elefanter och masker.

Undvik – Elefantridning, att lita på chaufförerna och deras tips. De får betalt för att ta er till olika ställen.

Tripadvisor – Fungerar utmärkt och ger en mängd bra tips på restauranger och sevärdheter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...