Mammamage – Diastasoperation

Den här bloggen har ju mest handlat om våra husbyggen, inredning och våra husbyggeprojekt. Men det här inlägget skall dock handla om något helt annat. Detta då jag vet att många delar mitt problem och att det kan intressera någon annan. Jag har 3 fantastiska barn och efter den senaste förlossningen för 5,5 år sen ville mina magmuskler inte riktigt hitta tillbaka till hur de var innan. Jag har under 5 års tid kämpat med inre magmuskelträning, träffat sjukgymnaster, kiropraktor, läkare, naprapat och en mängd andra experter. Eftersom jag hade problem att hitta mina inre magmuskler själv så tog jag även kontakt med Katarina Woxnerud. Hon lärde mig att aktivera dem och jag körde hårt med detta. Jag fick sluta med mina SATS pass då jag inte klarade att hålla magstöd och i omgångar har jag testat olika metoder för att främst bli av med den ischias som gör att det strålar ut i ena benet. Den formen som funkat bäst är landsvägscykel. Jag har under sista året cyklat en hel del. Framförallt på Gotland.

Jag med ryggen mot bilden på en av sommarens alla Bikeoholic rundor – Windbreakers club. 

Landsvägscykel är något jag gjorde som ung och som jag älskar att göra. Dock inte lika mycket i Sthlm som på Gotland. Men problemet med min mage och rygg kommer när vintersäsongen börjar och jag ska sitta på min testcykel. Det fungerar inte och jag tvingas göra mer styrketräning.

Jag har under de här åren fått höra att jag nog skulle vara hjälpt av en operation av magmusklerna (diastas). Men vissa läkare har gett mig smärtlindrande, andra har rekommenderat alvedon och en sa att rygg och mage inte har något samband.

Jag på cykel runt Gotland i den härliga cykeltävlingen Gotland360.

Jag gav således upp och när landstinget i Stockholm stoppade SÖS lyckade operationer av Diastas så började jag inse att jag nog måste söka mig till en privat klinik. Detta efter att ha röntgat ryggen, träffat experter och ryggkirurg som i sitt utlåtande rekommenderade mig att träffa kirurg då jag behöver stärka magstödet och bli av med svank för att komma åt ryggproblem (ischias).

Men precis då när jag tänkte ge upp lyckades min nya läkare på vårdcentralen ordna en remiss till Ersta Sjukhus. Jag träffade deras kirurg och han svarade att han kunde operera mig om jag önskade det. Plötsligt var det jag kämpat för i flera år möjligt. Men då kom rädslan – det är ändå en operation som är relativt stor och som kräver lång rehabilitering. Man kan heller inte lova att mina ryggproblem försvinner. Men efter några veckors övervägande sa jag ja till en operation.

Som gammal tävlingsåkare älskar jag även all form av skidåkning. Här i Åre 2018.

På Ersta opererar man diastas med titthålsteknik. Man ska dock häfta fast ett nät och dra ihop magmuskler som vid en öppen magoperation.  Smärtan ska tydligen vara fruktansvärd och sen ska man långsamt, långsamt börja träna upp allt igen.

Min diastas är inte enorm men den är tillräcklig för operation. Det är inte pga ”skönhet” som jag väljer detta. Jag har ingen ”gravidmage” som många kan få. Jag har 3 cm större omfång på magen när jag står vs ligger. Men jag hoppas kunna träna som jag vill, hårda crosspass, kunna hålla magen på plats när jag gör planka, armhävningar osv. Sen vore det en fantastisk bonus om min ischias försvann så att jag kan springa, köra testcykel osv utan smärta.

Det var min berättelse och på fredag opereras jag.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *