Kan Brommapojkarna bli Brommapolarna?

I veckan var det internationella kvinnodagen. Då tog vi på Pool fram ett innovativt svar på debatten kring namnet Brommapojkarna. Lösningen möjliggör att klubben kan behålla sin logotyp och sitt varumärket BP. Den enda skillnaden är att Pojkarna bytts ut mot Polarna, för jämställdhet och inkludering. Namnbytet har varit på tapeten under en längre tid, men röstades ned på klubbens årsmöte i januari. Ett beslut som orsakade stora protester bland de spelande tjejerna i klubben.  Klubbens F03 intervjuades i SVD om varför man inte kunde byta namn på klubben. De uttalar sig om “att det är gammalmodigt att en klubb där både pojkar och flickor spelar har ett namn som slutar på “pojkarna”.

Det är lätt att säga att det är svårt att göra det här bytet. Att det inte går, att det är omöjligt, att det är tradition osv. Men om vi historiskt sett hade haft den inställningen hade exempelvis kvinnor inte fått springa marathon.

Vem har inte sett de starka bilderna från 1967 när tävlingsledaren Jock Semple bokstavligen försöker kasta ut Kathrine Switzer från tävlingen i Boston. Lyckligtvis hann Kathrine Switzers pojkvän, Thomas Miller, ställa sig i vägen och knuffade bort honom. Hon fullföljer sedan loppet och blir  den första kvinnan någonsin att springa Boston Marathon. Hon tog smällen och gjorde det historiskt möjligt för kvinnor att få springa loppet i framtiden. Det tog dock några år innan det sedan blev lagligt att låta kvinnor springa i marathon men precis på samma sätt som med Brommapojkarna så måste någon våga stå upp och försvara de tjejer som inte känner sig hemma i klubben. Att ta bort ett j och ett k och ersätta det med l är en oerhört liten förändring för Brommapojkarna men ett stort steg mot att få alla att känna sig inkluderande. Det är bara sorgligt att årsstämman och dess medlemmar inte förstår att de kunde vara med och göra en liten historisk förändring för klubben men en stor historisk förändring för fotboll och tjejer.

Foto: Boston Herald

Ett annat sätt att synliggöra skillnaden mellan män och kvinnor är att svenska kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.02 Lönegapet mellan män och kvinnor – som utför lika arbete – har förvisso krympt de senaste åren, men om de minskar i samma takt framöver har vi lika löner i Sverige först år 2050.

Norska fackförbundet Finansförbundet tog fram den här filmen för att visualisera detta. Ta en titt och se hur barnen reagerar när de får olika lön för lika arbete.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *