Husbyggens kompromisser

När man bygger ett hus gör man val. Man gör val hela tiden. Konstant från start till mål. Vissa är lätta andra är svårare. Vi har försökt resonera som så att vi väljer de tillval / val som är svåra att ändra i efterhand. I de fall det går att göra det senare har vi ibland valt att vänta eftersom man trots allt har en budget när man bygger hus.  Vårt drömhus började genom ett fotografi i en tidning. Ett foto som vår förra granne faktiskt har tagit. Min man kom hem med tidningen och vi båda var överens om att det här var vårt hus. Huset ritades om och anpassades till vår familj men förlagan är Hannas Dreamlife. Är ni intresserade att veta mer om vår resa med bygget så klicka vidare “continue reading” så har ni ett långt, långt inlägg.

hannahs dreamlife Förlagan till vårt hus. Ni känner igen verandan/porchen, burspråket, plåttaket osv. Det är dock ett större hus och det syns på ovanvåningen där det är 3 fönster i burspråket medan vi har 2.

Val/Tillval:

Belysning – Vi har satsat rätt mycket på belysning & spottar för att få det som vi vill från början. Golvvärme – Vi har valt golvvärme på båda planen för att slippa element och få skön härlig värme. Plyfa/OSB skivor – Vi har valt detta bakom samtliga gipsväggar för att slippa alla dessa krångel när man sätter upp tavlor, tv mm. Samt för bättre isolering. Tjockare väggar – För att det ger bra isolering och ger finare nischer i fönstren. Materialval – Klinker, kakel, golv är av bra kvalité för att inte behöva byta ut dessa i framtiden. Utskjutande fönster – Återigen för att skapa fina breda fönsterbrädor/nischer. Tvättmaskin – Större !!! Med 3 barn behövs ingen förklaring. Vi valde dessutom ett torkskåp istället för torktumlare. Vi hänger nästan alltid tvätt och låter det lufttorka. Bättre både för ekonomi och miljö.

Saker vi  valt att vänta med:

Bänkskiva i köket – Vi valde en laminat och kommer säkerligen byta ut den i framtiden. Vitvaror/Spis – Vi körde det premium paket vi fick med rakt av. Visst skulle vi vilja ha en stor härlig spis men det är något vi just nu prioriterade bort

Saker som inte riktigt blev som vi hade tänkt/som vi fick bortprioritera:

Ett fönster – Vi missade ett fönster i ett av barnens rum. Ett underbart läge mot havet missades totalt. Köket – Jag hade velat ha kakel hela väggen men det gick inte att få ihop på något snyggt sätt. Det blev också strul med luftventilen och en låda fick byggas.  Svart ytterdörr – Vi vågade inte då leverantören varnar för att färgen kan blekas. Vår dörr är i söderläge och risken var därför stor för just blekning.  Blandare – Jag skulle vilja ha vackra blandare till badrum & kök. Det kan kosta en förmögenhet så det får bytas ut vartefter. Tvättstuga – Hade så klart velat ha en inredd tvättstuga från dag 1. Vi kör med standard tillsvidare. Skjutdörrsgarderober – I hallen har vi förberett ett utrymme för skjutdörrar. Det kommer kosta ca 12 000 kr med de som vi vill ha. Det kommer vi sätta in senare.

Saker som kostade mer än vi räknat med:

Att bygga hus kostar alltid mer än man räknat med. Det här hade vi inte riktigt tagit höjd för i vår budget. (Vi gick dock  även under budget på några poster vilket alltid känns skönt.)

Plattsättning & Kakel – Det blev mycket dyrare än vi hade beräknat. Självklart eftersom vi valde bra material och ibland även svår plattsättning. Vi valde dessutom att bygga en vägg i badrummet för att skapa en duschhörna med en nisch.

Armaturer – Vi hade räknat med spottar inomhus men glömt bort kostnaden för alla armaturer både till badrum och utomhus.

Målning – Tapeter i barnens rum kom till samt småfix som när man har mycket av det blir en lite större summa.

El – Det blev fler spottar, det blev mer LED & dimmers än vi beräknat och det blev en massa armaturer. 9 utearmaturer närmare bestämt och 3 för badrum. Att ta dit en elektriker i efterhand för att sätta upp är inte ett alternativ.

Badrumsmöbler – Det går inte att få tag i badrumsmöbler till så vettiga priser om man inte väljer IKEA eller Swedmart. Vi hittade inget och valde till slut VEDUM & Svedbergs.

Markarbeten – Så klart vi behövde spränga en massa…. Tråkiga, tråkiga, tråkiga pengar

Behandling golv – Vi har valt att hårdvaxolja golven för att få dem lite slitstarkare.

Vi är dock oerhört glada för att vi haft sån tur med alla duktiga hantverkare. Elektriker, rörmokare, golvläggare, byggare, målare, plattsättare osv. Att välja hus handlar inte bara om att välja husleverantör utan framförallt vilka som ska bygga huset åt er. Nu håller vi tummarna att det fortsätter lika bra de här sista veckorna. Inte mycket är kvar förrän vi är i mål.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


3 thoughts on “Husbyggens kompromisser”

  • Oh har de senaste dagarna inte ens vågat kolla vår budget – vi har verkligt lagt extra på allt och kanske att man borde sparat in på en del saker. Men nu står vi där vi står och får försöka kompromissa på det som går och hoppas att vi inte går över budget allt för mycket.

  • Yes! Första gången som allt är förifyllt när jag skall kommentera ditt inlägg :)Kanon!
    Jag tycker ni har resonerat vettigt gällande att lägga extra krut på det som är svårare att byta senare eller tex sådant som kräver att man måste ta dit hantverkare. Så tänkte vi också men även har vi också gjort avkall på vissa saker så som t ex kamin. Den liksom andra ytskikt mm kan man ändra på/köpa till med tiden. Viktigt att ni i bygget också hinner andas, få lite tid till att shoppa nya saker till hemmet utan att känna sig helt barskrapad. Väl inne i huset kommer ni vilja köpa en massa nya möbler och inredningsdetaljer 🙂
    Om jag känner dig rätt kommer allt att se flådigt ut iaf utan granit skiva etc 😉
    Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *