Fransk stil på hus och i inredning

Den franska stilen går aldrig ur tiden när det kommer till inredning. En av anledningarna till det är kanske att det egentligen inte finns några riktiga regler. Man kan med fördel blanda både nytt och gammalt, stramt och sirligt, trä och metall. I klassiska franska våningar i Paris hittar man allt från stuckatur och bröstpaneler till art déco-prylar och nyproducerade möbler. Det gör ofta att hemmet känns väldigt personligt och intressant. Man låter ofta maffiga eller iögonfallande möbler vara en slags grund för hur ett rum inreds. Man vågar använda färg i Frankrike. Blått, grönt, senapsgult och terrakotta är vanligt  – varför inte alltsammans i ett och samma rum? Mönster och blommor gör sig ofta väldigt fint i hem som inspireras av fransk inredning. Både stormönstrade, blommiga tapeter, och en ljus småblommig gardin.

11. art-deco

Bild från Residence Magasin

Något som vi svenskar är ganska dåliga på att inreda med är konst. I Frankrike är det väldigt annorlunda, och konsten är en del av vardagen. En vägg som fylls av olika slags motiv, ramar och färger är både vanligt och snyggt, och det kan bli en riktigt härligt personlig vägg. Många sätter sina inramade bilder i ögonhöjd, men man kan med fördel täcka väggen nästan från golv till tak med sina favoritbilder. 

Framed photos will also be a big hit this year for your dreamy #home, so we picked eight arrangements that you can use to organize your favorite pictures. Get inspired, be organized and start making a

Upplev Frankrike

Självklart är en resa till Frankrike den allra bästa inspirationen om man verkligen vill se och lära sig mer om den franska stilen. Många som reser för att se landet eller lära sig mer om en särskild stil hyr hellre en lägenhet eller ett privat semesterhus genom Interhome i stället för att bo på hotell. Det är inte bara billigare, utan man får även en lite mer privat resa utan tider att passa för frukosten eller paniken när man glömt hänga upp stör ej-skylten och städerskan kliver rakt in. Man får se mer än bara hotellkomplex, och man rör sig bland lokalbefolkningen. Då är det mycket enklare att få tips om var man hittar de dolda pärlorna. Man ser helt enkelt mer av landet, och får en bättre känsla för hur fransmännen själva lever och inreder.

En sak man kan tänka på om man är ute efter en fransk stil i sitt hem är att låta naturen inspirera färgvalet på väggar och textilier, helst i kombination med ett parkettgolv. Parkett är en otroligt vanligt inslag i ett hem i fransk provinsiell stil, helst i fiskbensmönster. Man ser ofta takbjälkar i mörkt timmer, en vanlig detalj i franskinspirerade rustika lanthem, i kontrast till ett vitt tak. När det gäller textilier är det vanligt att man till exempel blandar ljusa, skira och blommiga mönster i sovrummet med ett tungt sammetsdraperi i fönstret. Den ursprungliga franska renässansarkitekturen på 1500-talet var en blandning av grekiska, romerska och italienska stilar. Man ville utstråla elegans, förfining och rikedom.

Herringbone-wood floors made from french oak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...