Framtidens kök på Hem & Villa mässan

Enligt en undersökning som Vi i Villa gjort så vill majoriteten ha ett vitt och ljust kök. Kanske inte så konstigt att vi valde ljust ett vitt kök i vårt nya hus eller att vi har valt ett gammaldags kök som håller över tid. Något vi förhoppningsvis inte tröttnar på. Enligt undersökningen vill man också ha specialbyggda och individanpassade kök.  Enligt trendexpterterna går vi från fine-dining till de mer familjära mysköken.

Hem och villa kök

 

Något som känns bra för miljön är att slit och släng köken är på väg ut. På Hem o& Villa mässan kommer ett kök byggas upp i samarbete med Puustelli och IKEA för att besökarna ska kunna gå in och uppleva dem på plats. Paula Malm som är formgivare och designer nämner att hon utgår från två olika spår som hon tror på för framtiden. Ett där miljötänket slagit igenom helt och hållet – allt är återvinningsbart. Det andra är det mysiga, ombonade köket i mörkare färger, rött, guld och mässing. Spännande.

Vid sidan av denna trendförändring, hänger det industriella ”restaurangköket” alltjämt kvar, liksom färgerna svart och vitt. Golven i lantköken består av trä eller klinker och i de industriella restaurangköken är det gummi eller plast som gäller. Det får gärna vara mönster på golven, till exempel marockansk klinker eller mönstrade plastmattor. Och varde ljus!

Svenska folkets köksdrömmar

Induktionshällen i topp

1. Induktionshäll

55 % män och 44 % kvinnor vill ha en induktionshäll.

2. Diskmaskin

40 % män och 48 % kvinnor vill ha en diskmaskin.

3. Mikrovågsugn

40 % män och 37 % kvinnor vill ha en mikro.

Minst önskat var kylskåp med inbyggd tv, bardisk , dator och kolsyremaskin (drygt 2 % män och kvinnor tog med det på önskelistan).

Viktigt med miljömärkning

75 % kvinnor och 62 % män tycker att det är viktigt att köksinredningen är miljömärkt.

Vitt håller i längden

37 % män och 40 % kvinnor väljer vitt och ljust kök.

14 % män och 21 % kvinnor vill att köket ska vara gammeldags.

17 % män och 13 % kvinnor vill ha ett modernt kök.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *