Fasadfärg i vitt eller i vitt ?

Igår tipsade jag om Hästens sängar i Stockholmsvitt och nämnde att vi skulle måla vår fasad i en annan vit eftersom jag inte vill att huset ska upplevas gult. Sandra som bygger hus och har bloggen Villa Kvarnbäcken tipsade då mig om att vår dörr skulle upplevas gul istället eftersom den är målad i just Stockholmsvit – S0502-Y.  Vi har en Solen dubbeldörr från Bordörren/Nordan. Min rädsla för att fasaden ska uppelvas gul (framförallt när det ligger snö utanför) är stor men vad ska jag göra nu är frågan. Väntar svar på vilken kulör SP fönstren har då de också är vita. Tak och plåttatak är svarta i sin kulör och allt annat vill jag ha vitt och då riktigt vitt. Den färgen jag hade tittat ut är Råvit från Flugger och är i färgkoden S0500-n  ( Vattenlöslig oljefärg då vi har liggande panel och det kan bildas vattenbildning ovan på den liggande panelen).  Men nu har jag lite ångest för vad vi ska välja. Så kom med alla era erfarenheter. Tänk dock på att vår ytterdörr är på baksidan av huset under ett tak som även den kommer ha räcke så dörren kommer inte vara iögonfallande. Men däremot vill jag veta om fönstren kommer “sticka” ut om de är målade i Y och vi målar i N på fasaden. Usch ville ju inte ha ett “gult” hus. Interiörguiden ger en hel del tips på vita färger som kan vara värt att läsa.

Missfixtrix new england hus

Huset är grundmålat på fabrik och på den här bilden är endast ena halvan av altanräcket grundmålat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


25 thoughts on “Fasadfärg i vitt eller i vitt ?”

 • Som standard så är fönstren 0502-y så har ni inte aktivt valt någon kulör så är fönstren alltså stockholmsvita.
  Vi har valt 0500-n på våra fönster eftersom vi har foder runt fönstren i 0500-n.
  Har ni både dörr och fönster i stockholmsvitt hade jag målat fasaden även i den färgen.

 • Tack Emma! Men jag är fortfarande osäker då jag verkligen vill ha ett vitt hus! Åh ångest

 • Jag förstår dig, jag undviker stockholmsvitt till varje pris. Kommer foder runt fönster vara i samma vita kulör som resten av huset?

 • Yes foder runt fönster ska ha samma färg. Dörren på baksidan syns inte jätte mycket och sen har vi räcket som täcker in i vit kulör

 • Vi ville också ha 0500-n, men läste sen bloggen vita drömgården som har 0502-y. Enligt mig har hon smak som få så jag hänger på henne. 😉 Hon skriver just att eftersom fönster m.m. är 0502-y så kör hon det rakt av. Vi vill va vitt och i samma vit. Vi är utomhus på sommaren och upplever huset som mest då. På vintern OM det är snö 😉 så är vi endast utomhus ett par timmar i veckan om jag ska vara ärlig. Då får det upplevas gult. Har bestämt oss för att det är snön som upplevs fel, inte vårt hus. 😉 Jag gillar dessutom 0502-y då den är varm och mysig. Det finns någon mellanvariant också. Typ riksvit?? Eller?

 • Jag tycker inte Stockholmsvitt upplevs gult, utan tycker det passar bäst på klassiska hus, och den neutralt vita på funkis. Men det är dock tycke och smak.

  Men det som däremot inte är vackert är när dörren och fönstrena är gula mot den vita fasaden. Och era fönster lär väl vara som de flesta, i Stockholmsvitt.

  Har funderat på ifall det finns någon vit mellan Stockholmsvitt och neutralvitt för att göra en osynlig övergång. Typ s0501y

 • Hej! Vi har också valt ett Vårgårdahus och SP-fönstren är NCS S0502-Y. Vi har valt en riktigt snygg färg på fasaden (har sett den i verkligheten), den heter NCS S1502-Y. Vi har valt Palema mellangrå ytbehandlade takpannor (från Benders), och de passar perfekt till:)

 • Jag förstår! Vad jag lärt mig är att neutrala färger (dvs -n) blir väldigt kalla utomhus. Vi har som sagt knutar och foder i 0500-n och det är riktigt riktigt vitt. Jag vet ärligt talat inte om jag skulle vilja ha hela huset så kritvitt utan skulle, om vi haft ett vitt hus, kört på stockholmsvitt trots att jag avskyr det som pesten. 😉 Nu har vi en ljusgrå fasad och inte ens den har vi kört i en neutral grå ton, då den skulle se blå ut utan kört en med lite gult i. Detta trots att jag på färgkartan gillar helt neutrala färger bäst. Svåra val när man bygger hus…

 • Jag vet att Stockholmsvit kan va fint men det jag störde mig på med vårt förra hus var när det såg nikotingult ut på vintern. Jag tänker att altan ramar in i vitt och att jag därför inte störs av skillnaden i vitt. Men jobbigt !!

 • Jag vet flera som har 0500-n på fasad och 0502-y på spröjs. De säger att man bara ser skillnad om man står nära och i solljus. De har dock en färg på sina dörrar. Sedan handlar det mycket om de eventuella vita hus i området. Stå bredvid ett 0500-n-hus och själv ha 0502-y kanske inte är supersnyggt. Svåååårt!

 • Som tur är så ligger det inga andra riktigt vita hus bredvid oss och det ovan kommer bli ett funkis. Dessutom rätt stora tomter så det kommer inte störa någonting som tur är. Jobbiga beslut när man trodde man var klar med alla beslut:)

 • Vi valde mellan S0502-Y (den standardvita som dörr mm är målad i) och 0502-Y. S0502-Y var märkbart gulare än den utan S. Vi kör utan S och hoppas att dörren inte sticker ut.

 • Överallt i nybygge områden så ser man vita hus med “gula dörrar” och fönster. Så fult och skulle definitivt varna för det! När vi bygger kommer vi ha vitt hus (vet ej exakt nyans) och grå dörr för att undvika detta!

 • Tusen nyanser av vitt. Inte är det lätt! Vi valde 0603-y20r, som har liiiite rött i sig och därmed upplevs som något gräddigt gammaldags vit. Ett tips är att köpa några burkar med olika nyanser och provmåla direkt på huset i större sektioner.

 • Jag hade undvikitgt helt neutral vit. Det sticker i ögonen när solen ligger på och du sitter ute. Brytning mot gult syns ju endast om du har helt vitt i kombo, och helt ärligt är ju vintrarna i Sthlmsområdet rätt korta nowdays….

  Lycka till i den vita djungeln.

 • Hej.. gammal tråd men jag testar..ni målade huset i råvit, vad är för fönstren utvändigt för färg ? Är i välja färg träsket.

  Mvh/jennie

 • Yes, vi valde råvitt. Osäker på färg utvändigt men det har inte “skurit” sig utan ser bra ut. Så jag antar att de är rätt så råvita också. Lycka till Johanna

 • Hej hur har de gått för dig? Hittat den rätta vita nyansen? Vi ska ha vita knutar på vårat hus, har valt grå fasad och de är verkligen inte lätt att hitta rätt nyans av vitt!! Jag hatar verkligen antikvitt! Men våra fönster har den vita så lär fortsätta om jag inte vill måla om alla fönstret på huset. Inomhus har vi 0500 som jag älskar? Mvh Nina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *