Diastasoperation dag 5

Idag är det 5 dagar sen operationen. Jag har nog varit rätt lyckat lottad vad det gäller återhämtningen hittills. På sjukhuset sa de även att det brukar ta lång tid men att jag nog som jag svarat på behandlingen skulle kunna känna mig bättre redan efter 1 vecka.  Jag kunde ta en promenad på 3 km igår och har också varit väldigt rörlig sen första dagen efter operation. Men igår hade jag ett halvt bakslag och det hänger lite ihop med hur lite information man får som patient. Jag fick hem recept med tabletter och en broschyr om en närliggande operation och kort vad de som gör den ska tänka på. Men informationen i den stämde inte helt med min då det inte finns några broschyrer för patienter som gjort diastas korrigering. Så klart inte eftersom man knappt opererar detta i Sverige. Man gör det på några få sjukhus och de som får operation via landstinget har kämpat i flera år oftast.  Men information om att man lätt får förstoppning av narkos och smärtstillande hade jag uppskattat väldigt om någon hade kunnat ge mig.

 

Några saker jag hade uppskattat att veta:

  • Du kommer förmodligen bli hård/förstoppad i magen efter narkos och av morfintabletterna. Så tänk tidigt på vad du äter och då du inte har några magmuskler att använda så blir det svårt att göra nr 2. Och dessutom gör det ont som fan. Om du äter sjukhusmaten så äter du helt fel mat. Sjukhusmaten består av allt det som man inte ska äta när man vill få igång fiber. Det finns inga spår av fibrer eller vitaminer utan består mest av socker. Så fixa någon annan mat istället och komplettera gärna med katrinplommon. Igår hade jag en fruktansvärd dag som enbart berodde på förstoppning. Hade lätt kunnat undvikas med lite smarta råd på vägen.
  • Tänk på detta när du sitter, ligger osv. Jag har ingen aning om jag får ligga på sidan t ex. Nu ligger jag enbart på rygg när jag sover och det är otroligt oskönt för en person som är van att ligga på sidan.
  • Återkontroll? Har ingen aning om man ska följa upp och se att allt läker som det ska.
  • Att ta av sig gördeln för att duscha kommer upplevas otroligt läskigt men tänk på… Ja det hade varit bra att veta. Det var en av de värsta sakerna jag varit med om. Totalt noll kontroll och det känns som att allt bara ska ramla samman. Hur man dessutom ska få på en gördel som sitter rätt hårt själv har jag ingen aning om. Tur att jag fick hjälp.

Fick fina blommor från jobbet. Det piggar upp!

I mitt jobb pratar vi ofta om kundresan. För sjukhuspatienter börjar kundresan långt före operation. Den tar också slut långt efter. Ändå koncentrerar sig sjukhuset sig enbart på de få dagar man är på plats. Man kanske borde vara “testpatient” och se vad en patient möter, inte möter osv. Då skulle det vara lättare att förstå vilka behov man har som patient både före en operaton men även efter. Det är ju förhoppningsvis en sak man bara går igenom en gång och därav är man ingen expert på vad som sker vid en operation.

Men idag ska jag ge mig ut i halkan och köra bil för första gången samt lämna Rasmus  på dagis. Sen blir det ett besök på apoteket och inköp av allt som hjälper magen mot förstoppning.  Att jag har problem med sköldkörteln och då även ämnesomsättningen bidrar nog även det till att jag inte är i form. Jag är van att röra mig mycket och det är svårt att få samma mängd rörelse när man är nyopererad. Framförallt intensiteten. Men jag går runt i huset, försöker ta mig ut i halkan så gott jag kan och ska nog även börja cykla lugnt och försiktigt på min testcykel så att jag får ihop min rörelse varje dag.

Men nu har ni som genomgår en liknande operation fått lite tips på vägen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *