Bygga sommarhus på Gotland

Varje sommar får jag en drös med mail från nybyggare som ska bygga sommarhus på Gotland. Det är jätteroligt att höra om alla planer och få frågor om hur vårt bygge gick till samt vilka som byggde vårt hus. Jag tänkte att jag ska skriva om vårt bygge så att ni som står i startgropen för att bygga ska få lite tips och tankar från oss som har gått igenom detta.

Tomt – Välj ett område som ni gillar och där ni kan se er stanna en längre stund. Uttrycket “läget, läget, läget” är passande om man vill ha ett värde i den investering man gör. Det vill säga ligger tomten vid havet så kommer priset öka i framtiden. Finns det annat som drar så är ju det också passande. Vi fastnade för Ekstakusten som har en av världens vackraste vyer. Karlsöarna som sticker upp i havet samt en fantastisk solnedgång. Att Djupvik Restaurang ligger på cykelavstånd höjde också värdet i våra ögon. Möjligheten att åka och ta en middag, eller ett glas vin är inte fel. Med gårdsbutik & självplock på nära håll tyckte vi att valet av plats var lätt.  Vi har aldrig ångrat vårt val och att vi lärt känna härliga människor i omgivningen gör bara saken ännu bättre. Våra barns bästa vänner är deras sommarkompisar på Gotland.

Djupvik eksta gotlandVyn från Djupvik restaurang. 

Byggare – Vi har haft erfarenheter av både bra och dåliga hantverkare. Så när vi skulle bygga på Gotland var vi oroliga att vi skulle få problem. Men sällan har ett bygge gått så smidigt och vi var nöjda varje gång vi kom ned till ön och såg vårt sommarhus ta form. Morgan Ingmansson är byggaren som vi anlitade på referenser från Käbbe som vi köpte tomten av. Han har byggt åt fler efter detta och ingen har blivit missnöjd. Tipset för er som står i byggtankar är så klart att ta in offerter från flera, kolla på tidigare byggen och försöka skapa er en uppfattning. Men väljer ni Morgan (om han har tid) så behöver ni inte vara oroliga för resultatet.  Men tänk på att vara ute i god tid för det är många som bygger och de har inte alltid tid med just ditt bygge.

Arkitekt – Det finns en mängd att välja mellan och här har jag inte riktigt någon uppfattning. Vi valde Birger Andersson då han hade en typ av hus som vi gillade och med förändringar som vi önskade så fick vi vårt sommarhus. Men som för byggare. Ta in offerter, titta vad de gjort tidigare och välj utifrån detta. Ett tips är även att åka och titta på många hus. Vi kom på att vi ville ha stora fönsterdörrar i vårt hus rätt sent men det var tack vare ett annat hus som vi fick den iden.

Djupvikhuset gotland sommarhus

Materialval – Smaken är som baken. Vi valde så mycket gotländskt som vi kunde. Vi har kalkstensgolv från Slite stenhuggeri, fönster och dörrar från Ljugarns snickerifabrik (nu nedlagd dessvärre) och fönsterbänkar i kalksten från Slite.  Vi valde klassiskt plåttak som en plåtslagare fick lägga. Underhållsfritt och vackert i våra ögon men gillar ni tegelstenar så är det  Men välj det ni gillar och gör huset till ert.

Gotlandshus bygge sommar

Stenhuset växer fram (Från vårt bygge)

Tänka på – Framtida utbyggnader, hur ska huset användas , hur många är ni som ska bo där osv. Generationsboende – ska ni dela huset med syskon eller föräldrar. Kanske 2 ingångar så att man kan få vara ifred med ett gemensamt kök & vardagsrum i mitten. Fundera på allt detta innan ni skickar in ritningen.

Vi gjorde sovrummen små då vi med erfarenhet vet att man helst vistas i kök/vardagsrum på semestern. Det är något vi aldrig ångrat.

Vi har även förberett vårt hus för en framtida utbyggnad om några år. En fönsterdörr ska senare leda in till “L-et” som ska byggas där vi ska få ytterligare ett sovrum och badrum.

Vart ska vattenkastet vara ? Ska det vara en utedusch så är det smart att tänka vart man vill placera den framöver.

Eluttag, utvändig belysning, uppvärmning, öppen spis, innebelysning, osv.

Sist men inte minst. VÅGA!!! Med rätt hantverkare, på rätt tomt så är det kul att bygga hus! Gör det hellre förr än senare. Passa på medan ni vill, kan och orkar. Man ångrar inte mycket man gjort här i livet.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *